Kontakt
Tegelzettersbedrijf Woensdregt
Brinkenbergweg 8
7351 BD Hoenderloo
Homepage:www.tegelzettersbedrijfwoensdregt.nl
Telefoon:+31 (0)55 37 80 867
Fax:

Soorten vloertegels

Als u heeft gekozen voor vloertegels, komt u er waarschijnlijk snel achter dat er enorm veel keus is in soorten, maten en uitvoeringen. Omdat u jarenlang wilt genieten van uw tegelvloer is het verstandig u te verdiepen in de voor- en nadelen van verschillende soorten tegels. Als Tegelzetter in de regio Hoenderloo adviseren we u graag. Hier zetten we alvast een aantal soorten vloertegels en kenmerken op een rij.

Gekleurde keramische tegels met bloemen

Keramische tegels

Keramische vloertegels, ofwel plavuizen, zijn gemaakt van klei, aarde of zand. Dat wordt gebakken op temperaturen van 1.000 tot 1.250 graden. Door de hoge temperaturen zijn de poriën dicht gebrand, waardoor vuil zich niet makkelijk in de tegel nestelt. Keramische vloertegels zijn heel duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Om de tegel steviger te maken worden er mineralen aan toegevoegd.

Geglazuurde keramische tegels

Een glazuurlaagje maakt keramische tegels waterbestendig en eenvoudig schoon te maken. Geglazuurd keramiek is verkrijgbaar in enorm veel ontwerpen en in talloze prachtige kleuren en structuren. Er zijn zelfs tegels met een hout- of steenlook. Die zijn bijna niet van echt hout of natuursteen te onderscheiden, maar hebben wel het gemak en de duurzaamheid van een keramische tegelvloer.

Ongeglazuurde keramische tegels

Ongeglazuurde keramische tegels hebben meestal geen patronen en een natuurlijk uiterlijk. Het nadeel van ongeglazuurde tegels is dat ze poreuzer zijn en dus kwetsbaarder dan geglazuurde tegels. Bij ongeglazuurde tegels bestaat de hele tegel in zijn geheel uit hetzelfde materiaal, ze worden dus ook wel door-en-door tegels genoemd.

Natuursteen

Natuursteen wordt gewonnen in steengroeven. In de nabewerking wordt het op maat gezaagd en het oppervlak deels behandeld. Natuursteen is een onderhoudsgevoelig materiaal, maar heeft wel een prachtige uitstraling. Kleurverschillen en imperfecties die door de eeuwen heen in het natuursteen zijn ontstaan maken het een bijzonder rijk materiaal: geen twee tegels zijn hetzelfde. Er zijn veel verschillende soorten natuursteen, zoals basalt, graniet, marmer, leisteen, kalksteen, kwartsiet en travertijn.

Natuursteen onderhouden

Natuursteen gaat levenslang mee, mits het goed onderhouden wordt. Natuursteen is poreus. Dat betekent dat de poriën van de steen nog open staan. Als daar vuil in trekt, ziet uw vloer er snel oud en groezelig uit. Het is dus zeer aan te raden natuursteen tegels te impregneren. Als de vloer geïmpregneerd is, dan heeft u niet veel onderhoud meer aan de tegel. Houd er bij het schoonmaken wel rekening mee dat natuursteen gevoelig is voor zuren en chemische producten. Wij adviseren u graag over de juiste behandeling voor uw vloer.

Glastegels

Naast keramische en natuursteen tegels, zijn er ook tegels van glas. Glazen tegels zijn heel goed schoon te maken en dus erg hygiënisch. Ze hebben schitterende kleuren en diepte die, afhankelijk van de lichtinval, zorgen voor mooie reflecties. Glazen tegels worden vaak gebruikt in de vorm van een mozaïek of als accent tussen andere tegels. Het oppervlak is glad, hard en niet poreus.

Glazen tegels zijn ook op de vloer te gebruiken. Maar let wel op: glazen tegels die gemaakt zijn voor wandmontage zijn meestal niet geschikt voor montage op de vloer. Wandtegels zijn namelijk niet gehard en kunnen daardoor breken als er op wordt gelopen.